Σχεδιάστηκε την περίοδο 1905-1907 από τον εμβληματικό γλύπτη και χαράκτη της Αμερικανικής Αναγέννησης Augustus Saint-Gaudens κατόπιν παραγγελίας του Ρούσβελτ και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1907. Ονομάστηκε Double Eagle γιατί είχε διπλή αξία από το αντίστοιχο χρυσό νόμισμα των 10 δολαρίων με τον αμερικανικό αετό που κυκλοφορούσε ως τότε.
Στη μία όψη απεικονίζεται η Ελευθερία να βαδίζει πάγχρυση μπροστά από τις ακτίνες του ήλιου. Τα μακριά της μαλλιά ανεμίζουν όπως και το αέρινο ένδυμά της, ενώ στο δεξί της χέρι κρατάει τη δάδα και στο αριστερό ένα κλαδί ελιάς. Στην άλλη όψη είναι βέβαια ο αετός που έχει ανοίξει τα φτερά του και πετάει ενώ τον βλέπουμε από το πλάι, μπροστά σε έναν ήλιο που ανατέλλει.
Οι αετοί που γλίτωσαν τους 1.064,43°C
Το 1933 καθώς η χώρα υποφέρει από την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος Ρούσβελτ αποφασίζει να εγκαταλείψει τον κανόνα χρυσού. Έχουν μόλις κοπεί 445.500 χρυσά νομίσματα των 20 δολαρίων – τα περίφημα Double Eagle – αλλά δεν βγαίνουν ποτέ σε κυκλοφορία καθώς η κυβέρνηση δίνει εντολή να καταστραφούν όλα εκτός από δύο. Ωστόσο ξέρουμε πως 20 ακόμα διπλοί αετοί γλίτωσαν γιατί κλάπηκαν και βγήκαν στην αγορά αναζητώντας ιδιώτες συλλέκτες. Τελικά οι μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν τα 19 από αυτά και κατέστρεψαν τα 9.
Τα δύο νομίσματα που φυλάχτηκαν εξαρχής βρίσκονται στην Εθνική Νομισματική Συλλογή των ΗΠΑ, και ένα από τα υπόλοιπα που διέφυγαν της λιωμένης μάζας βρέθηκε στα χέρια ιδιώτη που πλήρωσε 7,59 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία το 2002 – και τα υπόλοιπα δέκα φυλάσσονται στην αποθήκη πολύτιμων μετάλλων του Fort Knox.
Στη δημοπρασία
Στις 30 Ιουλίου 2002 στην έδρα του Sotheby’s στη Νέα Υόρκη ο μοναδικός διπλός αετός του 1933 που η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί νόμιμο να κατέχει ιδιώτης βγήκε σε δημοπρασία από τους οίκους Sotheby’s και Stack’s μπροστά σε ένα ακροατήριο υποψήφιων αγοραστών και παρατηρητών.
Ο πλειοδότης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του πρόσφερε $7.590.000 δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ όλων των εποχών στην τιμή πώλησης ενός και μοναδικού νομίσματος.
Το νόμισμα προκύπτει ότι βγήκε το 1944 από τις ΗΠΑ με επίσημη άδεια εξαγωγής από το Θησαυροφυλάκιο, για να περιληφθεί στη συλλογή του βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ. Ο Φαρούκ ήταν μανιακός συλλέκτης και προφανώς είχε διαπραγματευτεί για να αποκτήσει το νόμισμα που θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα της σύγχρονης νομισματοκοπίας.
Το 1952 ο Φαρούκ εκθρονίστηκε. Η συλλογή του βγήκε σε δημοπρασία στο Κάιρο το 1954, ενώ ο ίδιος είχε πάρει το δρόμο της εξορίας. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει το πολύτιμο νόμισμα να εξαιρεθεί από τον κατάλογο της δημοπρασίας και να επιστραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου αφαίρεσε μεν το νόμισμα από τη δημοπρασία, αλλά δεν το επέστρεψε στο αμερικανικό κράτος. Για 42 χρόνια κανείς δεν ήξερε πού βρισκόταν το νόμισμα.
Πηγές: Daily Mail, US Mint